Privé verblijven

Je verblijft privé in je studio of in de villa. Wijzelf wonen niet permanent in Kreta. Als we er niet zijn, zorgen Isobel en Walter, de housekeepers, dat alles piekfijn in orde is. Je checkt zelf in en uit. Het ontbijt en andere maaltijden kun je in de keukenhoek binnen of aan het buitenaanrecht klaarmaken. In Gavalochori en Vamos, de nabije dorpen (2-3km) en in de kustdorpjes, Almyrida en Kalives, zijn er warme bakkers, kruidenierswinkeltjes, restaurantjes ...

Aankomst & vertrek

Op de dag van aankomst kun je de studio/villa na 16:00 uur betrekken. Op de dag van vertrek dient de studio/villa vóór 10:00 uur vrij te zijn voor de schoonmaak voor de volgende gasten. We vragen om dan het domein te verlaten. Indien je meerdere studio’s geboekt hebt, wil dan het bestek, glazen, kommen … in elke respectievelijke studio weer correct achterlaten.

De sleutel (studio’s)

De sleutel van je studio vind je in een sleutelkastje met cijferslot in de elektriciteitskast onder de trap. De code kreeg je bij reservering. Je laat er de sleutel ook terug achter na je verblijf.

De sleutel (villa)

De sleutel voor de villa vind je in een sleutelkastje met cijferslot aan de binnenkant van het kastje rechts onder het aanrecht bij de grote buitenpergola in de binnentuin. De code kreeg je bij reservering. Je laat er de sleutel ook terug achter na je verblijf.

Het hek

De schapen en geiten die rond het huis grazen, hebben zeker veel charme. Ze zijn minder charmant als ze binnenglippen en al het frisse groen dat we hebben aangeplant in een mum van tijd opeten. Zorg er dus voor dat het hek aan de straatkant altijd goed dicht is. Je auto staat veilig op de privé parking.

De luiken

Luiken openen:

1. Luiken gesloten houden en (witte) knop zijdelings indrukken.

2. De hendel 90° naar je toe draaien.

3. Eerst het luik met de hendel openen door het van je af te duwen.

4. Dan pas het andere luik openen door het van je af te duwen.

Linnen

Bed-, bad- en keukenlinnen liggen voor je klaar. Een zwembad-, strandlaken breng je zelf mee. Elke week is er schoonmaak en verversing van het linnen.

Het water

Het water in de studio’s en in de villa is drinkbaar. Voor warm water moet je de kraan wat laten lopen (+- 1 min) omdat het water van de zonnepanelen vanop afstand komt.

Diepvries

Er is een gemeenschappelijke diepvries om ijsblokjes te maken.

Elektriciteit

Elektriciteit is 220 volt wisselstroom zoals in België. Ook de stopcontacten zijn gelijk aan de Belgische. Bij stroomuitval is het handig de elektriciteitsborden na te zien: er is één in elke studio en in de villa, een gemeenschappelijke onder de trap van de studio’s en één onder de buitentrap van de villa. Er is een hoofdbord aan de poort van het domein. Contacteer de housekeepers bij blijvende problemen.

Airco (studio’s)

De airco werkt met afstandsbediening. Een handleiding ligt in de studio. De airco en de verwarming werken enkel als de deuren en ramen dicht zijn. Wanneer je bij kouder weer het aircosysteem als verwarming gebruikt, moet je enkele minuten geduld hebben (opstarttijd) voor je de warme lucht hoort / voelt blazen. Afkoeling en verwarming met lucht geven onmiddellijk resultaat bij aanzetten. Daarom is het absoluut niet zinvol (en zelfs verkwistend) om de airco aan te laten bij verlaten van het huis. De luiken aan de westelijke zonnekant in de namiddag sluiten, is een goed alternatief om een frisse studio te behouden. En ook een frisse duik in het zwembad is zalig bij warm weer!

Airco (villa)

De airco werkt met een thermostaat in de living en in beide slaapkamers. Aan de zijkant boven is er een aan/uit knop. Op het scherm regel je de temperatuur. De hoofdregelaar is de thermostaat van de slaapkamer beneden. Daar regel je de keuze tussen opwarmen en afkoelen voor het hele huis.

Wind

Soms kan er plots, dikwijls vrij onverwacht, een flinke wind opsteken. Sluit de parasols bij het verlaten van het zwembad, als je weggaat en ‘s avonds. Bij heftige wind geen parasols openzetten. Ook luchtmatrassen, handdoeken, kleine voorwerpen (plastic kommen …) kunnen een speelbal van de wind worden. Denk eraan als je op stap gaat en “De 5 Seizoenen” verlaat. Maak er de gewoonte van om vensters, deuren en luiken goed vast te zetten. Gebruik hiervoor de haakjes.

Vuur

We vragen om niet te roken in huis en uiterst voorzichtig te zijn met vuur buitenshuis. Geen barbecue bij wind. Bij elk buitenaanrecht is een tuinslang aangekoppeld. Een branddeken en een brandblusapparaat zijn aanwezig in elke studio en in de villa.

Afval

Er is geen vuilnisophaling. Het huisvuil kun je kwijt in de vuilniscontainers langs de weg aan de rand van de dorpen. Laat ook geen voedingsresten buiten. Ze trekken insecten en nachtdieren aan. De Grieken doen schuchtere pogingen om te sorteren … . Er is een glascontainer op de parking van Vamos (bij Marouvas).

Breuk & schade

Iedereen kan ongewild iets breken of beschadigen, zelfs bij de beste voorzorg. Indien het zich voordoet, laat het ons weten. We brengen het graag in orde voor de volgende huurder.

Zwemmen en veiligheid op het domein

Wees altijd voorzichtig, zeker met kinderen die al dan niet kunnen zwemmen. Toezicht is altijd noodzakelijk. Het gebruik van het zwembad is altijd op eigen verantwoordelijkheid. Het huis en de tuin zijn privé-terrein. Niet alles is perfect veilig of afgesloten zoals op een openbaar domein. Er zijn trappen, niveauverschillen en balustrades. Het terras van de studio “Tussen hemel en aarde” is niet veilig met kleine kinderen!  Ook de balustrade van de studio “Verliefd op olijven” vraagt extra aandacht! Oleander en andere planten zijn giftig, houd hiermee rekening. Ieder blijft verantwoordelijk voor zijn of haar veiligheid of dat van de kinderen.

The housekeepers Isobel & Walter

Bij problemen zijn Walter en Isobel, onze Engelstalige housekeepers, het best geplaatst om jullie verder te helpen.

GSM Walter: +30 69440 62434 GSM Isobel: +30 69705 41871

Ook wij zijn bereikbaar voor dringende vragen: 

GSM Annemie: +32 476 547 267 GSM Thierry: +32 478 424 784

Telefoon & GSM

De landcode voor Griekenland is 30; Dus 0030 of +30 toetsen vanuit België. Griekse nummers hebben een 2x5 cijfer code. Gsm-nummers beginnen met 69 + 8 cijfers. Vaste nummers uit Chania beginnen met 28210 + 5 cijfers. Vaste nummers uit Kalives beginnen met 28250 + 5 cijfers.

Noodnummers

Vamos Health Center: 28252 25803

Brandweer: 199

Politie: 100

Je vindt nog belangrijke telefoonnummers op de binnenkant van de elektriciteitskast onderaan de trap bij de studio’s.

Openingsuren en winkelen

De banken zijn open op weekdagen van 8:00 tot 14:00 uur. In Vamos, Almyrida en Kalives is er een bankautomaat (ATM). De winkels in de steden zijn van maandag tot zaterdag open, van 8:00 tot 14:00 uur en op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond ook van 17:00 tot 21:00 uur. Toeristische winkeltjes in de steden en de buurtwinkeltjes in de dorpen zijn meestal de hele dag open. Warenhuizen sluiten niet over de middag en zijn ook laat open. Musea kennen grillige openingstijden. Goed informeren op voorhand. Het New Archeological Museum van Chania (een aanrader !) is duidelijk : op dinsdag gesloten, alle andere dagen open, van 9:00-17:00 uur.

In Vamos en Gavalochori heb je een warme bakker en verschillende buurtwinkels. Bij het binnenrijden van Almyida, op de hoek als je van Kalives komt, vind je een goede kruidenierswinkel, “The Pear Tree”. Christina is een Belgische, van Roeselare. Je koopt er mooi fruit en frisse groenten, verse kruiden, olie, wijn en raki van het vat … De beste kazen (en ook vlees) vind je bij de slager bij het binnenrijden van Armeni, dorpje onder Kalives : feta gerijpt in een eiken ton (vareli), jonge en oude graviera (gelijkt op gruyere), verse mizithra (zachte, romige kaas), yagourti,  … En ben je in de stemming, dan drink je nog iets in het authentieke Kafenion aan de overkant, bij de Kretenzers van het dorp. Het dichtste warenhuis is de Synka in Kalives, op de kustweg naar Chania.

Uit eten: Tavernes & restaurants

Wie naar Griekenland en Kreta komt, denkt zeker aan lekker gaan eten. De etiquette is duidelijk anders dan in België, Nederland of Frankrijk. Wat telt is de gemoedelijkheid, het samen zijn … wat de Fransen “la convivialité” noemen, en de Grieken “kano pareia”. Geen stijf gedoe, maar eten met je voeten in het zeezand, zoals in Almyrida of in Kalives. Voor de Grieken bestaat het ontbijt uit een café frappé, warm of ijskoud, waarmee ze rondlopend hun dag starten. In de loop van de voormiddag eten ze een koulouris, een kranskoek met sesamzaadjes. Als toerist kun je op elk moment van de dag gaan eten in een taverna of restaurant. De Grieken verkiezen ‘s avonds te eten, in de zomer zo laat mogelijk, tot na 23 uur!

Brood en couverts worden in een mandje opgediend. Er is geen echte volgorde van gerechten. De kleine gerechten worden mezedes genoemd. Maar vergis je niet, de porties zijn duidelijk veel groter dan de Spaanse tapa’s. Alles wordt opgediend zoals het de keuken belieft. Eerst de koude mezedes, dan de warme, en dan de ‘hoofd’-gerechten zoals stoofpotjes en grillades. En soms wordt er zelfs afgeruimd …

Bestel geen dessert, maar vraag de rekening (to logariasmó parakaló). Je krijgt een gratis dessert, vergezeld van raki à volonté … Yasas ! … Ben je uiteindelijk uitgetafeld, vraag nog eens naar de doorgaans heel schappelijke rekening.

Internet

Het paswoord is eleftheria, wat vrijheid betekent. Binnen in de villa is er een tweede en derde netwerk met eenzelfde paswoord.

Het uur

Er is een uur tijdsverschil met België. Als je toekomt in Griekenland, moet je er een uur bijtellen. Omschakelen naar zomer- en winteruur zijn zoals bij ons.

TERUG